Menu

In de pers

D'Oude Schuur Bvba - Sint-Martens-Latem - In de persUit: Hospes, Maandblad Oud-leerlingen Hotelschool Ter Duinen, november 2011

d' Oude Schuur, familietraditie met opvolging.

De dag van de lege Genste portemoinet, je zou dan denken dat het Economische leven in de Gentse omgeving stilvalt. Integendeel, in d' Oude Schuur te Sint-Martens-Latem is het vollen bak en draait de service op volle toeren. De voormalige schuur, lees afspanning, ligt net voorbij het centrum van deze kunstgemeente op een boogschot van de Leie en te midden van de groene long van de Oost-Vlaamse provinciehoofdstad. Hier ademt men rust en alleen eenzame fietsers en wandelaars verstoren dit stiltegebied.

d' Oude Schuur werd in 1980 door Marc D'hoye (prom. 70) overgenomen, vernieuwd en uitgebouwd tot een hedendaags sfeervol en warm restaurant met een 40-tal zitjes in het restaurant dat uitbreidbaar is met een zomers terras, weliswaar op voorwaarde dat de zon zich even laat zien. De menukaart biedt een waaier van exclusieve vlees- en visgerechten, een maandmenu dat de seizoenen volgt en een fijnproeversmenu waarbij chef Steven zijn kooktalenten kan demonstreren.

Steven (prom. 94) is de opvolger in d' Oude Schuur, een zoon in de voetsporen van zijn vader. Steven en zijn echtgenote werken al 12 jaar in de familiezaak en drukken hun stempel op de zaak. De keuken is een moderne mix van hedendaagse trends zonder echter de voeling met de klassieke keuken te willen verliezen. De gerechten worden verfijnd en als schilderijtjes opgediend, de porties ruim voldoende. Het is duidelijk dat Steven openstaat voor de nieuwe evoluties en kookvormen in de keuken. Steven vindt dan ook dat je als chef moet openstaan voor diverse vormen van bijscholing. Een bijscholing is trouwens een must en opportuniteit om nieuwe uitdagingen te durven aangaan.

Marc, die zich over de jaren heen specialiseerde als sommelier zowel professioneel als hobbyist, voorziet d' Oude Schuur van een fantastische wijnkelder met zo'n 300 referenties. De wijnen gaat de familie zelf zoeken in de streek van oorsprong. Bourgogne is zijn hebbeding waar hij probeert het beste voor zijn zaak te vinden. Zonder referenties of voorspraak is het praktisch onmogelijk om de beste topwijnen vanuit Bourgogne en omstreken tot in Sint-Martens-Latem te brengen, zegt hij. maar wanneer je eenmaal het vertrouwen geniet, gaan er deuren van wijnkelders venzelf open. Deze lekkere wijnen worden in het restaurant aangeboden voor zeer aanvaardbare prijzen. De vaste klanten weten zijn wijnkaart en suggesties te waarderen. Het is een evidentie dat het maan- en fijnproeversmenu worden aangeboden met aangepaste wijnen, een uitdaging die Marc niet uit de weg gaat om zijn kennis van wijnen te etaleren.

De loopbaanopbouw van beide D'hoye is verrassend gelijklopend, en toch... Marc is naar Koksijde getrokken zonder enige voorkennis van horeca. Noch zijn ouders, noch binnen de familie was er enig verband met het horecagebeuren. Marc en zijn Lokerse vrienden wilden naar de hotelschool en Koksijde was de beste keuze. Steven, die toch al het voor- en nadeel van het horecawerk aan den lijve had ervaren, koos ervoor om in de voetsporen van zijn vader te treden, weliswaar nadat Marc Steven een maand lang stage deed lopen in een naburige zaak, al was het maar om zijn keuze bevestigd te zien.

Marc liep stage in de Auberge du Pêcheur te Deurle, Hotel-restaurant La Pomme d'Or te Oudenaarde, een buitenlandse stage en Sardinië en tenslotte terug in de Auberge du Pêcheur, waar hij tot 1980 zou blijven werken, om dan in d' Oude Schuur aan
de slag te gaan.

Steven startte zijn obligate stages in Restaurant Den Outer te Lokeren, Restaurant Aupicius ** te Gent, Hotel-restaurant La Terasse Club te Juan-Les-Pins (Frankrijk) en eindigde zijn schoolloopbaan met een stage na het 7de jaar hotelmanagement in de Makro te Eke, waar hij voeling kon krijgen met de organisatie, voedingsbeheer, prijsberekening en personeelsmanagement.

Even breekt Steven met het horecagebeuren en gaat 2 jaar lang zijn verkooptalenten als vertegenwoordiger voor Farm-frites uittesten. Maar de liefde voor de stiel is veel groter dan zijn commerciële inspiraties en gaat vader Marc bijstaan
in d' Oude Schuur.

Sint-Martens-Latem met zijn 9000 inwoners telt ongeveer 9 restaurants en is the place to be voor het Gentse bedrijfsleven en de Oost-Vlaamse high live.

Marc is een echte maître die weet dat het contact met de klant van primordiaal belang is. Maar ook Steven voelt dat zo aan. Vanuit zijn keuken komt hij regelmatig de zaal met zijn gerechtjes binnen waarbij hij de gasten informeert over wat er op hun borden is geschikt. D' Oude Schuur is daarom in de grote omgeving van Gent een vaste gastronomische waarde geworden. Vanaf september 2011 zetten de ouders een klein stapje opzij en wordt de eindverantwoordelijkheid naar Steven toegeschoven. In oktober wordt het interieur herschikt en opgefrist om in het najaar een nieuwe verjongde start te nemen.

Bij deze wensen wij, de oud-leerlingenbond, Steven en zijn echtgenote een fantastische start en de ouders een verdiende rust. 

Contact

  D'Oude Schuur Bvba
Baarle-Frankrijkstraat 1
9830 Sint-Martens-Latem
Ligging
  Tel.: 09 282 33 65
info@oudeschuur.be
BTW BE0837 878 872

Openingsuren

maandag

dinsdag

vrijdag

zaterdag

zondag

12.00 – 14.30 & 18.00 – 21.30

woensdag

donderdag

gesloten
Back to Top